Sejak wabak pandemik COVID-19 menyerang dunia, mempunyai dan memakai pelitup muka atau face mask sudah menjadi keperluan buat manusia kini untuk melindungi diri daripada terkena jangkitan.

Namun, bukan semua mampu untuk memiliki face mask walaupun kini, harga barang tersebut berada dalam senarai harga barang terkawal.

Disebabkan itulah ada yang di antara mereka terpaksa basuh face mask dan memakainya semula.

Basuh Face Mask

Seperti pelakon veteran, Sheila Mambo yang mengaku dirinya terpaksa membasuh face mask yang sudah digunakan untuk dipakai olehnya semula.

Menurut pelakon veteran itu, dia bertindak sedemikian kerana memikirkan kos perbelanjaan untuk membeli face mask yang perlu digunakan setiap hari itu agak mahal.

“Faham-fahamlah, bukan murah mask, tapi seeloknya, kita basuh dengan sabun guna tapak tangan gosok manja-manja sahaja. Jemur dah boleh pakai.

“Tapi saya hanya buat sekali sahaja, lepas tu saya buang guna yang baru.

“Siapa macam saya? Bukan kedekut, tapi berjimat. Cuba uji lepas basuh dah kering, letak air. Kalau tak tembus air, masih elok diguna pakai,” katanya menerusi entrinya di Instagram.

Cara-cara basuh

Di dalam entri tersebut, Sheila turut memuat naik cara-cara membasuh face mask yang sering dilakukan olehnya walaupun sepatutnya ia tidak boleh dipakai semula.

Tambah Sheila lagi, dia mengakui, pekara tersebut bertentangan dengan saranan yang dikeluarkan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

 “Ada pihak KKM saran guna mask paling lama dua jam dan boleh buang, atau setelah dibuka sewaktu makan dan pakai sekejap dah boleh buang, jangan pakai lagi.

“Saya kalau guna sekejap kurang dari dua jam atau hanya waktu tidak melibatkan bertemu atau bertembung dengan orang ramai, saya akan jemur selepas pakai.

“Saya guna hanya dua kali sahaja, lepas tu saya basuh dan keringkan kalau masih elok tidak keluar bulu-bulu kapas,” katanya.

Respon Netizen

Walaubagaimanpun, perkongsiannya itu telah menerima pelbagai respon dalam kalangan netizen.

Ada sebahagian daripada mereka menasihatinya untuk tidak memakai face mask yang sama berulang kali untuk keselamatan dan kesihatan diri.

Bagaimanapun, ada juga sebahagian netizen setuju dengan Sheila kerana mereka juga melakukan pekara yang sama.

Apa-apa pun, kalau boleh jangan lah pakai face mask sama berulang kali. Ikut saranan KKM ya untuk keselamatan dan kesihatan diri sendiri. Semoga kak Sheila terus dimurahkan rezeki dan berjaya dalam hidup!