Personaliti media sosial dan usahawan, Syafiqah Aina telah menjadi tumpuan netizen berikutan video pendek yang dimuat naik menerusi akaun Instagramnya pada 2 Februari lalu.

Menerusi video itu, Aina ada memberi beberapa pesanan kepada golongan lelaki, yang mana sepertinya tidak dapat penerimaan yang positif daripada para netizen.

Perempuan sekarang lain

Video itu mempamerkan dirinya yang bergaya sambil berjalan setempat dan memberi pesanan kepada kaum lelaki untuk menghargai wanita terutamanya yang bergelar isteri.

“Perempuan sekarang ni dah lain. Once she comes back, she will coming back even stronger than you thought she could be!

“Lelaki patut takut, wanita sekarang boleh jadi hebat tanpa bergantung pada sesiapa. Jagalah kepercayaan yang diberi,” tulisnya sebagai kapsyen.

“Rezeki datang dari reda kami”

Selain daripada ramai yang mengatakan mereka rasa ‘cringe’ oleh kerana aksi gerak setempatnya, kenyataan yang dibuat oleh Aina itu turut diragui oleh rata-rata netizen.

“Hey lelaki, kamu bukan sahaja gemukkan kami 9 bulan, kamu kena gemukkan hati kami dengan kebahagian.

“Pernah tengokkan, ramai lelaki jatuh? Rezeki kamu datang dari reda kami. Jangan leka sangat dengan kecantikan sementara di luar sana.

“Kecantikan kami boleh dibina, sebab kami wanita 2021,”, ujarnya.

Perdebatan

Kenyataan yang dibuat oleh Aina itu telah mendapat perhatian pendakwah selebriti, Aiman Banna, yang menjelaskan bahawa kenyataan tersebut kurang tepat.

Malah, di Twitter juga perkara ini menjadi perdebatan dalam kalangan para pengguna, yang mana masing-masing meluahkan pendapat tersendiri, sama ada bersetuju atau tidak.